Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Novi Sad
18.06.2020.
14:00 > 13:03
Istraživanje Europolisa "Građani Novog Sada u prostornom planiranju" pokazalo je da su Novosađani veoma zainteresovani za učešće u prostornom planiranju i upravljanju, ali istovremeno i veoma neinformisani.
  • Gde god

    23.06.2020 12:19
    Gde god vidim usku ulicu gde se auta parkiraju sa obe strane, ja je vec zamisljam kao jednosmernu gde je sa obe strane ukinut parking, rasiren trotoar do kolovoza (ponavljam, jednosmerna ulica), drvece posadjeno sa obe strane i nema parkinga!!!
    Tako su sredili par ulica u Subotici i to izgleda fenomenalno!
    Tako sredjivati centar, Petra Drapsina je takva vec, tkao treba i ostale ulice u centru, na detelinari i ostatku grada.
    Praviti zgrade parkinge! Video sam u spaniji, super stvar
  • @Planer

    20.06.2020 00:06
    Studenti generacije
    Upropastiše nas studenti generacije (iz nastavka filma Osveta ponavljača). Pa i AV je navodno student generacije (mogu misliti kako se dolazi do tog zvanja u korumpiranoj Srbiji)
  • Milica Z

    19.06.2020 22:51
    @Planer
    Vi ste i upropastili naš grad, naš lepi Novi Sad. A posle optužujete Galens i 3Lateral da ruše i zidaju kako hoće, a istina je da im vi omogućacate da sve to rade legalno, nakon što im sredite 'regulaciju'. Ako mislite da je sve po pravilima struke, prošetajte se nekad gradom, možda se zapitate kakva ste to struka. Ili je ipak važnija sinekura u JP?
  • @Milica Z

    19.06.2020 22:10
    Planer
    Pa šta je u tome problem, svi tako zapošljavaju svoju decu. Čak ni studenti generacije ne bi imali nikakve šanse bez toga i u najboljem slučaju bi radili kod privatnika za 300-400e. I ne možete da nas optužujete za skrnavljenje grada, nemamo ni mi izbora kad radimo detaljnu regulaciju za klijente. Uostalom sve se radi po pravilima struke.
  • Nema

    19.06.2020 21:48
    Pomoci
    Bagra rusi i zida sta im oadne na pamet-svakakvih je bilo ali ovakve mafje nikad
  • Milica Z

    19.06.2020 21:20
    NS Urbanizam
    NIje to poslednjih nekoliko godina, već nekoliko decenija, i najvećim je delom krivica planera zaposlenih u Urbanizmu u tom periodu. Inače, Urbanizam je poznat kao mesto gde se deca urbanista zapošljavaju odlaskom mame/tate u penziju.
  • NS Niki

    19.06.2020 19:00
    ima li kraja uništavanju?
    Predlažem da se grad primenuje u Galens grad ili možda u Nova Bosna. Molim da se niko ne uvredi, samo skrećem pažnju, kao rođena Novosađanka, da nije u redu da se "implementiraju" arhitektonske i kulturološke struktuke drugih područja u ovdašnju. Novi Sad više ni na šta ne liči do na nekog arhitektonskog mutanta. Polako ali sigurno se ubogaljuje centar grada koji se mogao podičiti lepom arhitekturom ali i onim predivnim bračkim belim blokovima koje je prvo Aleksandar Gajić željno uništio u Norku. Potom je izgrađen hotel Radijator, estetska nakaza, pa jemsrušena zgrada stila secesije (Novosadska banka), onda dolazi do građenja zgradurine sa pretenzijom skrnjvljenja imena našeg fantastičnog naučnika i velikog patriote i to još na kostima pohranjenih i više puta izmeštanih Jermena... itd.
  • Pićuka

    19.06.2020 11:11
    Da li uopšte postoji prostorno planiranje. Uočljivo je da se Novi Sad širi u visinu a ne u okolinu. Zašto je neko zamislio da se stara industrijska zona, okolina Big-a i Metro-a, zadrži? Ruine od propalih firmi i polusrušene hale i danas stoje. Takoreći na domak centra izgrađen je veliki distributivni centar gde će kamioni da špartaju po ceo dan. Ogroman prostor za stambeno naselje. Ovde se svelo prostorno planiranje na desetospratnice umesto prizemnih objekata. Ponašamo se kao da je Novi Sad ostrvo pa nema gde da se širi osim u visinu.
  • Realista

    19.06.2020 10:26
    Realnost
    Vidim transparent na kome piše "Katastar za zelenilo u NS".
    Verovatno da jedan broj zaposlenih u katastru smatra da treba više zelenila i to je u redu.
    Ono što nije u redu je da nije potrebna neka gradjevinska dozvola kada se sadi drvo na javnoj površini i neznam da li postoji katastar zelenila. Znam samo da je nekoliko drveta zaštićeno kao koprivić u centru, prostor Dunavskog parka i park kod Jodne banje.
    Što se tiče dozvole to je neophodno jer neki sade drveće gde god stignu i gde im se ćefne ne razmišljajući šta je ispod zemlje, kakve uslove drvo zahtevakoliko će to drvo biti,... bitno je samo da se zasadi. Sutra kada korenje podigne asfalt, ne možemo kriviti drvo ali možemo kriviti onoga ko je zasadio drvo koje širi korenje površinski. Kada korenje drveta ošteti podzemne instalacije kao što su kanalizacija, vodovod, toplovod, kablovi,... opet ne možemo kriviti drvo jer ono prirodno tako raste, ali je kriv onaj koji je drvo zasadio iznad podzemnih instalacija.
    Nekada su blokovi zgrada imali zelene prostore, prostore za igru, kao i parking prostore, a sada su i ti prostori uzurpirani čestim promenama detaljnih planova, a da prethodno gradjani tih blokova nisu obavešteni. Kao da je njihova obaveza da svaki dan idu u urbanizam i proveravaju te planove. Možda su slata obaveštenja u mesne zajednice, ali to je praktično mrtvo slovo na papiru.
    Ja sam za mnogo više zelenila, za više parkova, ali da se to radi planski. Zatim za zabranu gradjenja unutar blokova i zelenih površina.
  • Prestati kukati

    19.06.2020 09:34
    Na osnovu navedenog istraživanja može se zaključiti da novosađani nisu potpuni mulci, svesni su velikih mana novog izgleda grada, žele da učestvuju u daljem razvoju grada, bar delova u kojima žive. Javni uvidi su kao konkursi za posao u novinama koje niko ne čita. Stoga je jedino rešenje referendum o svim bitnim pitanjima za kvalitet života svih građana. Oni se mogu sprovoditi u mesnim zajednicama. Dakle, gradska vlast treba da revitalizuje mesne zajednice, a građani treba na to da ih podstaknu/nateraju. Svaki kvart Novog Sada bi mogao da sprovede peticiju, uputi je gradskoj skupštini, te da se uvede institucija referenduma.
  • Joe

    19.06.2020 09:11
    Лиман и Ново насеље
    Једина два дела града која испуњавају све норме пристојног живота у граду су Лимани (ако изузмемо Парк сити) и Ново насеље. Једино тамо имате зграде са међублоковским зеленилом и прописане озелењене паркинге. Сви остали делови града немају основне услове за нормалан живот.
  • Симеон

    19.06.2020 08:34
    Нова Детелинара
    Може и Н.Детелинара да се реши, мало радикалнијим мерама. Улице се морају превести у једносмерне, тиме добити додатну ширину за дрвореде и успорити максимално и минимализирати саобраћај. Улицу Ј.Веселиновића пресећи код вртића и уметничке школе. И.Бирчанина преорати од раскрснице са Ј.Веселиновића до цркве тј. Корнелија Станковића и ту направити терене за баскет и што више четинара и дрвореда. На Бул. Европе стаза за трчање и поред пута обавезно шпалир жбунастог биља барем 2м висок да одвоји шетаче и рекреативце од гасова.
    Толико засад.
  • Ha,ha,ha

    19.06.2020 08:32
    Ha,ha,ha
    "Novosađani zainteresovani za učešće u prostornom planiranju grada, ali smatraju da se odluke donose u interesu investitora"
    Pa tako je već 20 i više godina i naravno po običaju niko nikada nije ni odgovarao,što je uzimao kvadrate i pare od investitora da im dozvoli da rade šta i kako hoće,a na štetu građana.Znači koristili su službeni položaj za lično bogaćenje ,a nisu odgovarali!?!?!? Banana država.NS je totalno urbanistički uništen i sad je kasno da se nešto popravi.Jedino da se iseli bar pola sadašnjeg stanovništva,da se poruše sve zgrade,koje su izgrađene u poslednjih 25 godina i da se napravi plan,pa iz početka sve,a to je nemoguće.Tako da dajemo pomen Novom Sadu.Bio nekad jedan grad.Kakav grad??? Najlepši na svetu !!!
  • toplotni udar

    19.06.2020 07:48
    mars
    Malo je reći da bi se Nova Detelinara mogla porediti sa Marsom, jer oni koji bi trebali da vode računa o ozelenjavanju okreću leđa od hroničnog nedostatka DRVEĆA u pomenutom naselju. Očito da su slepi kad ne vide koliko nedostaje drveća u poprečnim uličicama i na bul.Evrope u proređenim drvoredima gde bi se po uzoru na Novo Naselje moglo zasaditi i više drvoreda i popuniti mesta gde se davno osušilo. To je pravi horor u letnjim mesecima kada se silni beton ugreje zbog nedostatka Drveća odnosno hladovine!
  • Lala

    19.06.2020 00:55
    Sramota
    Demografski karta grada je drastično promenjena voljom jednog čoveka koji je kriv za sve nedaće i probleme koji su nam se dešavali a i dalje se dešavaju, a to je Milošević. Čovek koji je upropastio ovu lepu zemlju.
  • Vaske

    19.06.2020 00:50
    Ko
    Ko je Europolis i autor studije?
  • khm

    18.06.2020 23:42
    Danas postoji samo jedan interes u gradu - galens.
  • jaran

    18.06.2020 22:26
    Mislim da je moj Novi Sad nepovratno unisten i da tu vise nema puno prostora za ispravke.Svi koji su odlucivali nekada, bili su partiski drugovi, danas ratni profiteri.U ovom zivotu ovaj grad nije imao srece, mozda u sledecem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna